vasárnap, április 29, 2007

geotagging

A nagy számban keletkező képek rászorítják az embert a katalogizálásra (éljenek a könyvtárosok! :-) ) Erre mi az Adobe Photoshop Elements most már 5.0-t használjuk. Ennek beépített yahoo mapsa van. (ez olyan mint a goole maps csak épp a konkurenciáé). Így már nem csak a flickr-en lehet egyszerűen, helyhez kötve megjeleníteni a képeket, hanem otthon a szoba magányában is, de nagyon nagy meló.
Legyünk lusták! és használjuk a fejünket. Ha van egy elfekvő GPS-ünk és van egy digitális fényképezőgépünk, már hogy ne lenne, különben nem nőne exponenciálisan hónapról hónapra a tárolt képek száma akkor a kezünkben a megoldás két kulcsa.
Hát akkor lássuk a részleteket:
Amikor a digitális fényképező géppel készítünk egy képet akkor ezek általában jpeg formátumban mentődnek el. (most csak evvel foglalkozunk! RAW, NAW, TIFF és társaik most nem játszanak). Ennek a fájlnak van egy EXIF része. Itt sokminden mellet (kamera tipusa, expoziciós értékeke) a készítés pontos ideje (dátum, idő) is tárolódik, és az újabb szabványban már van fenntartott, hely a földrajzi koordinátáknak, a magasságnak sőt a kép készítés szögének is. Otthoni felhasználóként, nem ragaszkodom a magasság és a szög tárolásához.

Annyi az összes igény hogy a GPS-szel rögzített track alapján az idő szinkronizáció kihasználásával a megfelelő koordináta adatok a megfelelő képbe íródjanak.
A megoldás:gpicsync ez egy egyszerű program amivel a fenti probléma könnyen egyszerűen és ingyen ( free ) megoldható. A képhez automatikusan kapcsolódhat geotag ill./és geonames, ami utána, nálunk legalább is, besorolja a képeket az Elements megfelelő kategoriájába. A probléma másik megoldása, kicsivel több funkcionalitással és +$36 a ROBOgeo.

A gps-ből való track kiolvasásra és gpx formátumba való mentéshez az EASYgps-t ajánlom. Ami szintén ingyenes (geocacherek biztos ismerik :-) )

Persze léteznek ennél egyszerübb és profibb megoldások, mint pl: Nikon D200-hoz GPS-t csatlakoztatni, vagy a SONY gps-cs1 és a hozzá tartozó software, de ha ezek nincsenek, és van már GPS és fényképezőgép a digitális szertárban akkor nem kell sok hozzá és a képhez a készítés pontos földrajzi helye is csatlakoztatható.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon érdekel ez a dolog. Bár nincs GPS-em, csak digitális fénykénpezőgépem.